Z wizytą w
tradycyjnej piekarni...
W ramach tygodnia Dobrego
Chleba i Zdrowego Stylu Życia wybraliśmy się z naszymi uczniami do tradycyjnej
piekarni należącej do Jolanty i Roberta Pióro. Piekarnia mieści się w
miejscowości Sarnaki i zajmuje się wypiekiem zdrowego chleba na zakwasie.
Podczas tej wycieczki uczniowie i nauczyciele zapoznali się z procesem wypieku
chleba od momentu powstawania zakwasu , do skosztowania upieczonej bułeczki w
piekarni. Obserwowaliśmy przygotowanie ciasta na chleb, sami formowaliśmy
bułeczki i wkładaliśmy je do pieca za pomocą specjalnej łopaty. Pieczywo wypieka
się tutaj metodą tradycyjną na naturalnym zakwasie z mąki żytniej i razowej
grubego przemiału. Chleb tak wypieczony nie zawiera konserwantów i sztucznych
barwników. Do chleba dodawane są duże ilości ziaren, co powoduje, ze powstają
różne rodzaje pieczywa.
Właściciele piekarni
poczęstowali nas pyszną bułeczkami. Uczniom i nauczycielom bardzo smakowały
świeże wypieczone i formowane przez nich bułeczki. T właśnie formowanie bułeczek
okazało się świetną frajdą i pokazało również jak cenna i ciężka jest praca
piekarza. Bardzo dziękujemy właścicielom piekarni SMAK w Sarnakach za możliwość
przeprowadzenia przez Państwa pracowników tak cennej dla nas lekcji.
zdjęcia...





| |