Strona główna Galeria Archiwum O szkole Kontakt

Poczta

Rekrutacja

Projekty edukacyjne

Biblioteka

Z wizytą w tradycyjnej piekarni...

 

W ramach tygodnia Dobrego Chleba i Zdrowego Stylu Życia wybraliśmy się z naszymi uczniami do tradycyjnej piekarni należącej do Jolanty i Roberta Pióro. Piekarnia mieści się w miejscowości Sarnaki i zajmuje się wypiekiem zdrowego chleba na zakwasie. Podczas tej wycieczki uczniowie i nauczyciele zapoznali się  z procesem wypieku chleba od momentu powstawania zakwasu , do skosztowania upieczonej bułeczki w piekarni. Obserwowaliśmy przygotowanie ciasta na chleb, sami formowaliśmy bułeczki i wkładaliśmy je do pieca za pomocą specjalnej łopaty. Pieczywo wypieka się tutaj metodą tradycyjną na naturalnym zakwasie z mąki żytniej i razowej grubego przemiału. Chleb tak wypieczony nie zawiera konserwantów i sztucznych barwników. Do chleba dodawane są duże ilości ziaren, co powoduje, ze powstają różne rodzaje pieczywa.

Właściciele piekarni poczęstowali nas pyszną  bułeczkami. Uczniom i nauczycielom  bardzo smakowały świeże wypieczone i formowane przez nich bułeczki. T właśnie formowanie bułeczek okazało się świetną frajdą  i pokazało również jak cenna i ciężka jest praca piekarza. Bardzo dziękujemy właścicielom piekarni SMAK w Sarnakach za możliwość przeprowadzenia przez Państwa pracowników  tak cennej dla nas lekcji.

zdjęcia...

Dla rodziców

Dla uczniów

Plan lekcji

Linki

Profilaktyka zdrow.

 

 

 

Copyright © 2007-2014 Zespół Szkół Nr 3 RCKU w Łosicach