Strona główna Galeria Archiwum O szkole Kontakt

Poczta

Rekrutacja

Projekty edukacyjne

Biblioteka

W - Z

 

Ciasto:

 

składniki na blachę 20/30 cm:

2 jaja

1,5 szkl. cukru pudru

1 szkl. mleka

3 łyżki powideł śliwkowych (opcjonalnie – porzeczkowych)

2,5 szkl. mąki pszennej

3 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki kakao

1/2 szkl. oleju

 

Krem:

800 ml śmietanki kremówki

3/4 szkl. cukru pudru

1 op. cukru waniliowego lub aromat waniliowy

3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szkl. wrzątku,

 

Polewa kakaowa:

100 g masła

6 łyżek cukru

4 łyżki kakao

8 łyżek wody

 

Sposób wykonania:

Jaja z cukrem ucieramy na puch, dodajemy mleko i powidła, chwilę miksujemy. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, na koniec kakao i małym strumieniem olej. Ciasto przelewamy do natłuszczonej blachy i pieczemy ok. 45 min. (do suchego patyczka) w temp. 150 st. Ciasto studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Następne przekrawamy na 2 blaty.

 

Dobrze schłodzoną kremówkę z cukrem i cukrem waniliowym/aromatem ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy wystudzoną ale jeszcze płynną żelatynę. Odkładamy 1 szprycę kremu do ozdobienia ciasta. Resztę kremu wykładamy na blat ciasta, przykrywamy drugim.

 

Składniki na polewę zagotowujemy ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Gęstniejącą polewą rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Pozostawionym kremem ozdabiamy ciasto. Dobrze chłodzimy.

zdjęcia...

Dla rodziców

Dla uczniów

Plan lekcji

Linki

Profilaktyka zdrow.

 

 

 

Copyright © 2007-2014 Zespół Szkół Nr 3 RCKU w Łosicach