Strona główna Galeria Archiwum O szkole Kontakt

Poczta

Rekrutacja

Projekty edukacyjne

Biblioteka

Pierogi a’la KEBAB

Składniki na ciasto:

50 g świeżych drożdży,

1 szkl. ciepłego mleka,

1  łyżeczka cukru,

1/2 kg mąki pszennej,

2 jaja,

1/2 łyżeczki soli,

Składniki na farsz:

1 duża pierś z kurczaka,

1 mała kapusta pekińska,

1 cebula,

1 puszka kukurydzy konserwowej,

2 ogórki konserwowe (opcjonalnie),

1 papryka czerwona lub żółta (opcjonalnie),

3 łyżki przyprawy kebab,

1 łyżka ketchupu,

2 łyżki majonezu,

1 ząbek czosnku,

sól, pieprz, olej

 

Z mleka, cukru, drożdży, 1 łyżki mąki ucieramy rozczyn, po czym odstawiamy go na 15-20 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia W międzyczasie do miski wsypujemy resztę mąki, wbijamy jaja, dodajemy sól i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto i odkładamy na 30-35 min. do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotowujemy farsz: mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na odrobinie oleju, kiedy mięso będzie miękkie, dodajemy 1 łyżkę przyprawy kebab i podsmażamy jeszcze chwilę.

 Kapustę pekińską, cebulę, ogórka konserwowego i paprykę drobno siekamy, dodajemy kukurydzę oraz usmażonego kurczaka. Dokładnie mieszamy.

Ketchup łączymy z majonezem, 2 łyżkami przyprawy kebab, solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Otrzymany sos łączymy z resztą farszu mięsno-warzywnego.

Ciasto drożdżowe porcjami rozwałkowujemy na grubość ok. 4-5mm. Wycinamy kubkiem (o większej średnicy niż szklanka) okręgi. Delikatnie rozpłaszczamy i rozciągamy je w dłoniach, nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy. Ten moment jest bardzo istotny, ponieważ niedokładnie złączone brzegi pieroga mogą rozerwać się w trakcie smażenia. Możemy posłużyć się wodą, smarując nią brzegi pieroga. Sklejone pierogi odkładamy pod ściereczkę na 5-10 min. do wyrośnięcia. Następnie smażymy je w głębokim oleju na rumiano z obu stron.

Pierogi najlepiej smakują na ciepło z sosem czosnkowym.

 

Sos czosnkowo-ziołowy

Składniki:

150g gęstego jogurtu naturalnego

3 łyżki majonezu

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka ziół prowansalskich

szczypta bazylii

szczypta oregano

szczypta soli

 

Czosnek przepuszczamy przez praskę i dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami.

 

zdjęcia...

Dla rodziców

Dla uczniów

Plan lekcji

Linki

Profilaktyka zdrow.

 

 

 

Copyright © 2007-2014 Zespół Szkół Nr 3 RCKU w Łosicach