Strona główna Galeria Archiwum O szkole Kontakt

Poczta

Rekrutacja

Projekty edukacyjne

Biblioteka

Projekt edukacyjny

Dietetyka to matematyka

Cele:

- promocja zdrowego odżywiania oraz praktycznego zastosowania matematyki, ze szczególnym uwzględnieniem zawodu dietetyka;

-korelacja przedmiotowa matematyki z innymi dziedzinami wiedzy praktycznej i teoretycznej;

- wykorzystanie technologii komputerowych w dietetyce i zawodzie technik żywienia

- kształtowanie umiejętności pracy zespołowej oraz stosowanie języka obcego w swoim przyszłym zawodzie.

Projekt to inspiracja po szkoleniu nauczycieli w Szkole Hotelarskiej w Spoleto we Włoszech. Głównym uczestnikiem  projektu jest  klasa III TŻ.

Uczniowie przygotowują zdrowe drugie śniadanie zgodnie z indywidualnym zapotrzebowaniem energetycznym.

Etapy projektu: 

1.Opracowanie przepisów, wykazanie właściwości zdrowotnych produktów, odnalezienie informacji o pochodzeniu owoców i warzyw oraz technologii produkcji  używanych składników.

2.Opracowanie menu II śniadania w pięciu językach : polskim, angielskim, rosyjskim, hiszpańskim i włoskim.

3.Obliczenie indywidualnego zapotrzebowania kalorycznego za pomocą wzorów stosowanych w dietetyce.

4. Obliczanie i sporządzenie tabel kalorycznych dla przygotowanych potraw.

5. Wykonanie potraw i prezentacja połączona z degustacją.

Organizatorem konkursu jest nauczyciel matematyki- dietetyk, a do współpracy uczniowie zaprosili nauczycieli przedmiotów zawodowych oraz ogólnokształcących.

Projekt odbywa się na przełomie września i października. Zapraszamy do śledzenia  fotorelacji z prac przy realizacji projektu.

Opracowanie: Justyna Olizaruk-Kordaczuk

 

Dla rodziców

Dla uczniów

Plan lekcji

Linki

Profilaktyka zdrow.

 

 

 

Copyright © 2007-2014 Zespół Szkół Nr 3 RCKU w Łosicach